O noso grupo fixo un experimento no que introdúcese un ovo nunha
botella cunha boca máis pequena que o propio ovo. Como se fai isto? Coa axuda da presión atmosférica, que é capaz de modelar
obxectos brandos para igualar a presión entre dous espazos.
Que
necesitamos?
- Un ovo cocido.
- Unha botella de cristal cunha boca un pouco máis pequena que o propio ovo.
- Un papel.
- Un chisqueiro ou caixa de fósforos.
Como procedimos no experimento?
- Poñemos o ovo na boca da botella para combrobar que é imposible introducilo sen rompelo e, posteriormente, o retiramos.
- Introducimos pola boca da botella un papel, ao cal lle predemos lume.
- Poñemos o ovo sobre a boca da botella e esperamos a ver o que pasa.
Que observamos?
Poco a pouco
vimos que o ovo foi introducíndose na botella ata caer finalmente no
fondo. Aínda que tardou tempo, noutras probas o conseguimos con maior rapidez. É máis sinxelo canto máis pequena sexa a botella e canto máis dure o lume.
Cal é a explicación deste resultado?
Isto ocorre
porque o lume, para arder, necesita osíxeno. Deste modo, ao consumilo, a presión
atmosférica do interior da botella descende, mentras que a presión atmosférica
do exterior seguirá sendo a mesma e, por tanto, maior. A diferenza de presión entre os dous espazos fai que o aire do exterior presione ao ovo, modelándoo, grazas a que é brando, e facilitando que se introduza
na botella para así igualar a presión.
Como se pode relacionar con algún fenómento meteorolóxico?
Como xa se expresou noutros experimentos nos que xogábase coa presión, diferenzas de presión tamén existen na atmosfera, producindo o movemento de masas de aire, o que daría lugar ao vento. Neste caso ese movemento invisible do aire o podemos apreciar no que lle ocorre ao ovo ao atoparse entre dous espazos de diferente presión.
No hay comentarios:
Publicar un comentario